sierpnia 16, 2018

BONGIORNO ITALY, CZYLI SAŁATKA Z MAKARONEM, POMARAŃCZĄ I MOZARELLĄ

Włochy to przede wszystkim makarony. Jak myślę Włochy to od razu mam obraz idealnie ugotowanego makaronu z perfekcyjnie przygotowanym sosem. Klimat za oknem typowo włoski więc przygotowałam szybką i sycącą sałatkę makaronową z orzechem, mozarellą, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Sałatka w połączeniu z dressingiem smakowała każdemu. Rukola uzupełniła orzechową nutę sałatce.

Do sałatki użyłam sera mozarella Galbani. Producent włoskich serów. Ich zakłady produkcyjne zlokalizowane są we Włoszech i posiadają najnowocześniejszą technologię. Dla Galbani najważniejsza jest jakość i zadowolenie klienta. 

Mozarella Galbani ma delikatnie mleczny smak. Bogata jest w wapń i fosfor oraz nie zawiera konserwantów. 

Składniki:
SAŁATKA:
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki
garść rukoli
garść roszponki
1 pomarańcza
6 suszonych śliwek
2 łyżki suszonych jagód goji
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki sezamu czarnego i białego

SOS:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki syropu klonowego
sól
pieprz

Przygotowujemy sos: Czosnek przeciskamy przez praskę. Dolewamy do czosnku oliwę z oliwek, ocet winny, syrop klonowy oraz przyprawiamy do smaku. Wszystko mieszamy.

Przygotowujemy sałatkę: Makaron gotujemy al dente. Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze części. Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy włoskie siekamy.

Rukolę mieszamy z roszponką. Dodajemy pokrojoną pomarańczę, orzechy włoskie, śliwki suszone, makaron oraz jagody goji. Mieszamy. Dodajemy mini kulki mozarella Galbani. Polewamy sosem oraz posypujemy sezamem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.