sierpnia 15, 2018

SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Jedną z najpopularniejszych dan kuchni włoskiej jest makaron. Włosi podają makaron na setki sposoby. Spaghetti to rodzaj długiego makaronu i jest podstawą dań tradycyjnej kuchni włoskiej. U nas zazwyczaj e się makaron z sosem pomidorowym.

Moja wersja to spaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti. Makaron jest idealny do tego typu dania. 

Składniki:
300 g mięsa wieprzowego lub wołowego
400 m passaty pomidorowej
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
por

Makaron Arc Pol Spaghetti ugotować al dente.

Cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki.

Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu. 

Makaron podajemy z pulpetami i sosem.






Wpis powstał ze współpracy z:
http://arc-pol.com.pl/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.