sierpnia 13, 2018

WŁOCHY NA WIDELCU CZYLI BAKŁAŻAN FASZEROWANY POMIDORAMI, MOZARELLĄ I BAZYLIĄ

Kuchnia włoska jest jedną z tych, które lubię najbardziej. W mojej kuchni włoskie dania to nie tylko pizza czy makarony ale też dania zainspirowane kuchnią włoską z nutą polskich czy egzotycznych smaków.
Dzięki Galbani - producenta serów mogę wyczarować w kuchni nie tylko klasyczną pomidorową z mozarella ale też bawić się smakami. Tym razem postawiłam na bakłażana po włosku. bakłażana nafaszerowałam tym co we Włoszech najlepsze a następnie upiekłam. Danie wyszło lekkie, sycące i smaczne. Mozarella Galbani fantastycznie dopełniła smaku i była idealnym uzupełnieniem słodkich fig, pomidorów, bakłażanu oraz bazylii.

Mozarella to klasyczny ser, o świeżym mlecznym zapachu. Mozarella Galbani dodaje świeżości potrawom. Galbani jako pierwsza firma na świecie umieściła mozarellę w zalewie solankowej, dzięki której zachowywane są wszystkie właściwości smakowe sera. Natomiast kropelka mleka z przekrawanego sera jest dowodem, że ser jest wysokiej jakości. 

Składniki:
BAKŁAŻANY:
2 bakłażany
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 figi świeże
sól
1/2 papryczki chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
7 pomidorków cherry (żółtych i czerwonych)
6 listków świeżej posiekanej bazylii
350 g sosu pomidorowego 


SOS POMIDOROWY:
2 puszki pomidorów w puszce
oregano
tymianek
sól
bazylia
pieprz
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek

Przygotowujemy sos pomidorowy: Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory w puszce wraz z zalewą i gotować aż powstanie jednolita masa. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz tymiankiem. Smażyć aż smaki przegryzą się. Odstawić na bok.
Przygotowujemy bakłażany: Bakłażana umyć, osuszyć i wydrążyć środek. Posolić wydrążonego bakłażana oraz wyjęty miąższ. Odstawić na bok na 15 minut. Po 15 minutach wypłukać sól i osuszyć bakłażana.

Cebulę  pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chilli oraz czosnek drobno posiekać. Podsmażyć cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek na rozgrzanej oliwie z oliwek. Jak cebula zeszkli się dodać pokrojony miąższ. Podsmażać przez 1-2 minuty. Listki bazylii posiekać. Do cebuli dodać sos pomidorowy oraz bazylię.
Gotować aż sos będzie gęsty. Każdą połówkę bakłażana nafaszerować pomidorowym farszem. Bakłażana piec w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temp 180 st. Ser mozarella Galbani kroimy w plastry. Pomidorki kroimy w plastry. Figi kroimy w ćwiartki. Na podpieczonego bakłażana układamy mozarellę Galbani, pomidorki koktajlowe oraz figi. Piec jeszcze ok 8 minut. Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.