października 08, 2018

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI

Jesienią witamy gruszki i jabłka. Chociaż nie ma już świeżyć malin czy jagód na bazarku to nie znaczy, że nie można przygotować pysznego ciasta z owocami. To ciasto przygotowuję często i nie wyobrażam sobie aby zabrakło go na stole. Ciasto jest aromatyczne dzięki gruszkom gotowanych w przyprawach i mocno czekoladowe dzięki kakao.

Jak raz go upieczecie to będziecie piekli je już zawsze :)

Składniki:
na syrop do gruszek:
3-4 gruszki
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
sok z 1/2 cytryny
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
50 ml likieru migdałowego Amaretto
120 g masła
120 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
20 g mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowujemy gruszki do ciasta: Gruszki obrać ze skórki (zostawiamy patyczek) i usunąć gniazda nasienne. Od dołu podciąć gruszki aby utrzymywały pion.
Wodę z cukrem oraz cynamonem, anyżem i sokiem z cytryny zagotować aż rozpuści się cukier. Dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie.


Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem podgrzewać nad parą wodną aż czekolada rozpuści się. Jak sos czekoladowy będzie gładki zdjąć z ognia i przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem do puszystej masy. Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając ciasto. Dodać sos czekoladowy (może być ciepły ale nie gorący) i zmiksować do połączenia się składników.  Do masy dodać migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać aż wszystkie składniki wymieszają się. 

Do formy wylać część ciasta. Ustawić gruszki tak aby stały pionowo i wylać do formy pozostałe ciasto.  Ciasto piec ok 30-40 minut w temp 180 st. C. Czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy tzn. że ciasto jest gotowe.

9 komentarzy:

  1. Już od kilku miesięcy chodzi za mną ciasto z gruszkami włożonymi w ten sposób! Muszę w końcu się za nie zabrać, do jesiennej herbaty będzie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. u mnie keksówka klasycznej wielkości (taka w której piekę pasztety)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasta z zatopionymi w nich całymi gruszkami czy jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wygląda, musze koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedus takie ciacho ale moje nie wygladalo tak pieknie, czas na powtórkę gdyz przez twoje zdjęcia zaślinię żalu telefon 😂😂😂

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje!
    Piekłam je tamtej jesieni. Musze powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda doskonale ❤️ Na pewni smakuje fantastycznie ❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.