października 10, 2018

ZUPA ZE SZPINAKIEM I RAVIOLI MIĘSNYM

Niestety jesień przyszła i po wakacjach ni zostało śladu. Niedługo lekkie, orzeźwiające potrawy zamienimy na cięższe zupy czy gulasze. Nie przeszkadza jednak przygotować jeszcze zupy typowo letniej.

Przygotowałam więc zupę z dodatkiem szpinaku. marchewką ale zamiast grzanek czy makaronu dodałam ravioli z mięsem Arc Pol. Zupa wyszła lekka, delikatna, aromatyczna i pyszna. Mąż stwierdził, że chciałby więcej mimo że nie jest miłośnikiem szpinaku.
Marchewka posiada w sobie witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Najważniejszy jej składnik to beta-karoten, który odpowiada za prawidłowy wzrok i wzmacnia organizm a także opóźnia powstawanie zmarszczek i likwiduje trądzik. Wspomaga również opalanie. 
Szpinak za to chroni przed miażdżycą oraz jest antynowotworowy. Posiada również jak marchewka beta-karoten oraz dodatkowo witaminę C i luteinę. Jest bogatym źródłem magnezu. Wspaniale, prawda?
Dodatkowo przygotowanie jest szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery.
Składniki na zupę:
100 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
1 cebula
2 garści marchewki pokrojonej w kostkę
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 szkl. mąki
sól
pieprz
1 l. bulionu warzywnego
0,5 szkl. mleka
Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy marchewkę oraz cebulę. Po ok 3-4 minutach przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze ok 1 minuty.
Warzywa posypujemy mąką. Zalewamy wszystko bulionem  mieszamy aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu dodajemy ravioli Arc Pol i gotujemy do momentu aż pierożki będą miękkie. Dolewamy mleko i zagotowujemy wszystko. Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Przyprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia odstawiamy na ok 2 minuty.
Wpis powstał we współpracy z:
http://arc-pol.com.pl/produkty/makarony-ravioli/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.