listopada 06, 2018

CHLEB PSZENNO- ŻYTNI NA SMALCU

Miękki w środku, chrupiący na zewnątrz... idealnie pyszny chleb domowy na zakwasie. Chleb upieczony z dodatkiem smalcu Rolnik. Smalec wytapiany ze słoniny wieprzowej. Skwarki, które są w nim obecne powstały z jej naturalnego przyrządzania. Smak swój jednak zawdzięcza obecnej tam cebuli, jabłku i przypraw.

Smalec Rolnik jest idealny do przygotowywania wielu potrwa. Zazwyczaj smalec jemy z pajdą świeżego chleba. Ja jednak przygotowałam chleb z dodatkiem smalcu Rolnik. Wyszło pysznie.

Składniki:
ZACZYN:
2 łyżki zakwasu
100 g wody
60 g mąki żytniej
CIASTO WŁAŚCIWE:
60 g smalcu Rolnik
250ml wody
400 g mąki pszennej (typ 650)
50 g mąki żytniej
1 łyżeczka soli

Przygotowujemy zaczyn: Wymieszać wodę z zakwasem. Dodać mąkę i zamieszać. Przykryć ścierką i zostawić na całą noc w ciepłym miejscu.

Przygotowujemy chleb: Do zaczynu dodać wodę oraz rozpuszczony i przestudzony smalec Rolnik. Dodać sól. Wymieszać. Dodać oba rodzaje mąki i zagnieść ciasto do momentu aż będzie jednolite. Przykryć ciasto ścierką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Po 3 godzinach delikatnie ugnieść ciasto aby je odgazować. Przełożyć ciasto do formy keksówki. Oprószyć delikatnie mąką. Przykryć ścierką i odstawić na kolejne 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawić chleb do nagrzanego piekarnika do 250 st. C na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 10 st C i piec chleb jeszcze 35 minut. Gotowe!






Wpis powstał we współpracą z:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.