listopada 07, 2018

CZESKA ZUPA CZOSNKOWA

Klasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna.
Składniki:
1 litr bulionu warzywno-drobiowego
1 cebula
6 ząbków czosnku
200 g żółtego sera 
200 g szynki
6 łyżek oliwy z oliwek
szklanka makaronu literki Arc Pol
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Makaron literki Arc Pol ugotować al dente. 
Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie. Kiedy cebula będzie złota dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażyć aby czosnek nie zrobił się gorzki.
Zalać cebulę i czosnek bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Szynkę pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce. Na sam spód położyć szynkę, następnie makaron i wszystko zalać zupą. Podawać gorącą

Wpis powstał e współpracy z:
http://arc-pol.com.pl/


11 komentarzy:

  1. Mniam😉taka zupka jest idealna na jesienno-zimowe dni 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupa na zimne jesienne dni :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak następne bakcyle będą pukać do drzwi to wyprobuje 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobną zupę podają w kilku gorczańskich schroniskach. Jest idealna na chłodniejsze, jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez musi być czosnkowa. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaa ja tez robie :) dodaje jeszcze grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ja lubię! Punkt obowiązkowy Wypadów do Czech, ale nigdy nie przygotowywałam w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobra zupa na jesień!
    Dla mnie z grzankami jednak...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z czosnkiem, to przepis biorę w ciemno! Na sezon przeziebieniowy będzie , jak znalazl!

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam i często robie! Jest pyszna <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.