listopada 21, 2018

MIGDAŁOWE CIASTECZKA LINZER

Ciasteczka Linzer to austriacka klasyka, która pojawia się na austriackich jarmarkach świątecznych. Są to mega kruche, maślane i pyszne ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jest to mała wersja znane deseru Linzertorte czyli 2 kruche ciasteczka połączone dżemem malinowym. Możemy jednak modyfikować ciasteczka wg naszego uznania. Są pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii.

Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej rodzinie. Przywołują bożonarodzeniową atmosferę poprzez dodanie skórki cytrynowej i pomarańczowej. Aromaty przypraw unoszą się po całym domu

Składniki:
170 g masła
1 szklanka cukru pudru
skórka z 1 cytryny
skórka z 2 pomarańczy
1 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl. gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
1 1/2 szkl. zmielonych migdałów
dżem malinowy
cukier puder

Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, gałkę muszkatołową, sól oraz zmielone migdały i mieszamy ze sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.




Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie piec ciasteczka w 165 st C przez 15 minut. Ostudzić. Po wystudzeniu pełne ciasteczka wysmarować dżemem malinowym. Przykryć każde pełne ciasteczka tym z okienkiem. Posypać cukrem pudrem.


 „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.