listopada 21, 2018

SAŁATKA INDYKA Z POMARAŃCZAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Ta sałatka to samo zdrowie. Delikatny indyk, sodka pomarańcza i wyraziste pesto to idealne połączenie. Indyk jest niskokaloryczny, sycący  ogólnodostępny. Jamie Oliver zapytany co zabrałby na bezludną wyspę gdyby mógł wziąć tylko 1 produkt wybrał indyka.

Indyk a dokładnie pierś z indyka jest źródłem niacyny, selenu, witaminy B6 i B12 oraz cynku. 200 g mięsa z indyka to zaledwie 160 kcal.


Składniki:
2 garści rukoli
200 g polędwicy z indyka (1 łyżka soku z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki oleju, sól i pieprz kolorowy mielony)
2 pomarańcze
1 garść orzechów włoskich (2 łyżki syropu klonowego)
2 łyżki żurawiny
sól
pieprz
PESTO Z POMIDORÓW:
3 łyżki oleju rzepakowego
3 suszone pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków migdałowych
szczypta chilli
sól
pieprz

Przygotowujemy pesto: olej, pomidory suszone, czosnek, płatki migdałowe, chilli oraz sól  pieprz blendujemy na gładką masę.

Przygotowujemy sałatkę: Makaron pełnoziarnisty Arc Pol ugotować al dente. Mięso umyć, przelać wrzątkiem i osuszyć ręcznikiem. Mięso pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z sokiem z cytryny, pomarańczy, olejem, sólą i pieprzem. Usmażyć aż będzie rumiane z każdej strony.

Orzechy uprażyć i dolać syrop klonowy. Odczekać aż wystygną. Żurawinę posiekać. Pomarańcze pokroić na mniejsze części. Mięso obtoczyć w pesto. Sałatkę układać naprzemiennie: rukola, makaron pokropiony olejem, mięso, żurawina, pomarańcze.

Wpis powstał dzięki:
http://arc-pol.com.pl/

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.