listopada 14, 2018

CIASTO "ZIMA W GÓRACH"


Najpiękniejsze święta to te kiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. 

Szklanka Ambition Latte
Składniki:
BISZKOPT:
8 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
KREM KOKOSOWY:
300 ml śmietanki kremówki 36%
250 ml śmietanki kokosowej
200 g białej czekolady
350 g serka mascarpone
100 g wiórek kokosowych
30 g płatków migdałowych

Szklanka Ambition Latte

DODATKOWO:
1 tabliczka białej czekolady
100 g wiórek kokosowych
1 szklanka likieru amaretto

Przygotowujemy choinki na tort: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do szprycy i wylać białą czekoladą na paluszki lub drewniany patyczki tworząc choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny.

Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. 
Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i zmiksować. Dodawać żółtka i miksować do połączenia się żółtek z masą. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w małych ilościach cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C.

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki likieru amaretto, posypać migdałami i wyłożyć 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto a na nim rozsmarować 2 część masy kokosowej. Krem przykryć 3 biszkoptem nasączonym amaretto. Pozostały krem rozsmarować na bokach oraz wierzchu ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi. Tort przyozdobić choinkami z białej czekolady

Zapraszam na stronę www.ambition.pl gdzie możecie kupić wspaniałe serwisy, szklanki i garnki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.