listopada 19, 2018

WYBUCHOWE NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU W ŚWIATECZNYM KLIMACIE

Naleśniki to nasze ulubione śniadania. Nie ważne czy są to francuskie crepes, amerykańskie pancakes czy klasyczne naleśniki. Tym razem postawiłam na naleśniki po japońsku, czyli naleśniki w postaci grubszych placuszków. Placuszki są kakaowe z nuta przypraw korzennych. Idealne na świąteczne powigilijne śniadanie. Delikatny, puszysty naleśnik w postaci grubszych placuszków, aromat przypraw korzennych i skarmelizowane słodkie pomarańcze z granatem. Całość została podana ze skarmelizowaną pomarańczą i granatem.


Salaterki Simple, talerzyk deserowy Sunny
Składniki:
1 1/2 szkl mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/4 szkl. mleka
4 łyżki masła
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczka przypraw korzennych
1 żółtko
3 białka
1/2 granatu
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
pierścienie cukiernicze

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy korzenne i sól wymieszać ze sobą. W drugiej misce wymieszać żółtko, mleko i masło. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Suche składniki dodać do mokrych i dokładnie zmiksować. Dodać białko ubite na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Pierścienie cukiernicze natłuścić. Rozgrzać olej na patelni, postawić pierścienie cukiernicze i wlać masę naleśnikową do połowy pierścienia. Smażyć z każdej strony po 4 minuty na średnim ogniu. 

Pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze części. Smażyć je na miodzie 1 minutę. Granat podzielić na pół i usunąć nasiona. Wymieszać ze skarmelizowaną pomarańczą. Naleśniki podajemy z owocami gorące.

Na stronie http://ambition.pl znajdziecie mnóstwo pięknych produktów do domu.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.