stycznia 16, 2019

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI I SEREM

Kiedy nie mamy czasu na dwudaniowy obiad sięgam do lodówki i przygotowuję zapiekankę makaronową. Możemy do niej wrzucić to co akurat mamy pod ręką. Tym razem padło na kolorowe toretllini z mięsem firmy Arc Pol z dodatkiem warzyw. Wszystko zostało zapieczone pod żółtym serem.


150 g tortellini z mięsem Arc Pol
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 czerwona papryka
400 g pomidorków koktajlowych
150 g żółtego sera typu parmezan
sól
pieprz
oregano
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Tortellini z mięsem Arc Pol ugotować al dente.

Sól, pieprz, oregano, paprykę słodką i ostra wymieszać ze sobą.  Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę w piórka. Pod koniec podsmażania dodać posiekany czosnek. Cukinię pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć 3 minuty mieszając. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć 3 minuty. Pomidorki pokroić na pół, dodać do warzyw, wymieszać i gotować chwilę. Na koniec dodać tortellini z mięsem Arc Pol, wymieszać. 
Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i piec w 180 st C przez 25 minut. Po 20 minutach posypać startym parmezanem. Podawać gorące.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.