lutego 11, 2019

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE

Polędwiczki wieprzowe w sosie często są w naszym domu. Nie dlatego, że jest to jedna z najcenniejszych części mięsa wieprzowego ale dlatego, że szybko się ją przygotowuje. Polędwiczki możemy zapiec klasycznie, nafaszerować np szparagami lub przygotować w sosie własnym czy koperkowym. Polędwiczka ma dość uniwersalne zastosowanie więc mamy nieograniczone możliwości jej przygotowania.

Mięso polędwiczki wieprzowej jest delikatne i kruche.
 
Składniki:
2 polędwiczki
2 sztuki cebuli
sol
pieprz
papryka w proszku
olej do smażenia
300 ml bulionu
1 łyżka mąki pszennej

Polędwiczki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Delikatnie rozbić za pomocą np. dłoni. Każdy plasterek mięsa przyprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron. 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy polędwiczki, posypujemy odrobiną mąki pszennej i podsmażamy delikatnie z każdej strony. Zalewamy mięso bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Przyprawiamy solą i pieprzem sos. Mięso jest gotowe kiedy jest miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.