marca 30, 2019

CIASTO PSZCZÓŁKA MAJA NUTĄ MALIN

Wiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu.

Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców.
SPÓD CIASTA
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
MASA SEROWA:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 szklanki malin HORTEX
DEKORACJA:
1 puszka brzoskwini w puszce
galaretka brzoskwiniowa
Przygotowujemy spod ciasta:  Masło rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać w małych porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło.
 Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).
  Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić. Dodać maliny HORTEX i wymieszać delikatnie.
2 łyżki sera dodać do ostudzonej żelatyny i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera oraz cukier waniliowy i zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.  
Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. 
Wiosenny konkurs od Matki Natury Rozpuścić galaretkę w 400 ml wody. Poczekać aż galaretka ostygnie. Na wierzch ciasta dodać brzoskwinie. Zalać delikatnie galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować czekoladą aby powstała pszczoła

10 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, idealne ciasto na niedzielę do kawki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis świetny! Na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis świetny! Na pewno przetestuję! Jego prostota i obietnica pysznego smaku zmotywowały mnie do eksperymentowania w kuchni, a już nie mogę się doczekać, aby delektować się efektem mojej pracy kulinarnej.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto prezentuje się niezwykle uroczo, z pewnością przyciągając uwagę swoim estetycznym wyglądem. Jego staranne dekoracje i kolorystyka sprawiają, że nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także stanowi prawdziwą ucztę dla oczu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się, jak autor przedstawia myśli i pomysły. Ten blog zdecydowanie zasługuje na uwagę. Będę tu zaglądał regularnie po więcej ciekawych treści!

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda absolutnie cudownie! Idealne ciasto na niedzielną kawę – taki moment z pewnością potrafi uczynić koniec tygodnia jeszcze bardziej przyjemnym. 😊 Zastanawiam się, czy masz może przepis do podzielenia się z nami? Jeśli tak, to zawsze cieszę się, gdy można się dzielić smacznymi inspiracjami kulinarymi. Oczywiście, dobry kawałek ciasta to także doskonała okazja do relaksu i delektowania się chwilą. Dzięki za podzielenie się tą smakowitą wskazówką! 🍰☕

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis brzmi świetnie! Na pewno przetestuję! Warto eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków. Pamiętajmy jednak o ewentualnych alergiach i preferencjach żywieniowych, aby dostosować przepis do naszych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie, idealne ciasto na niedzielę do kawki. ;) Naprawdę apetyczne! Nic tak nie poprawia nastroju jak aromatyczne ciasto i filiżanka ulubionej kawy w niedzielne popołudnie. Ciesz się tym pysznym wypiekiem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.