Wiosna kojarzy mi się z łąką i pierwszymi kwiatami. W oczekiwaniu na wiosnę zapraszam na ciasto pszczółka. Masa serowa jest lekka i delikatna a maliny przełamują smak masy. Wierzch ciasta to lekka galaretka brzoskwiniowa wraz z owocami. Owoce nadają słodyczy ciastu.
Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców.
Owoce mrożone HORTEX są idealne na czas kiedy nie ma jeszcze świeżych owoców na targu. Dzięki nim możemy przygotować desery pełne owoców.
SPÓD CIASTA
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
MASA SEROWA:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
100 ml wody
2 szklanki malin HORTEX
DEKORACJA:
1 puszka brzoskwini w puszce
galaretka brzoskwiniowa
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut
(patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy).
Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone
zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje
podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie
zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić. Dodać maliny HORTEX i wymieszać delikatnie.
2 łyżki sera dodać do ostudzonej żelatyny i wymieszać energicznie aby
nie powstały grudki. Dodać pozostałą część sera oraz cukier waniliowy i zmiksować. Śmietankę
ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Na wystudzone ciasto wylać masę serową. Wyrównać ciasto łyżką. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę.

Ależ uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuń