października 07, 2019

ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO

Zastanawiacie się pewnie co to takiego ta pasta al forno? To zapieczony makaron z sosem bolońskim  i serem. Danie przygotowałam z makaronu Arc Pol.

Składniki:
500 g makaronu penne Arc Pol
1 kulki mozarelli
100 g parmezanu
7 łyżek mozarelli startej
2 jajka
100 g prosciutto
SOS:
400 g mielonej wołowiny
100 g boczku
1 marchewka
1 seler naciowy
1 cebula
125 ml mleka
400 g passaty pomidorowej
125 ml białego wina
200 ml bulionu wołowego
łyżka masła
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotować sos: Boczek posiekać. Seler naciowy pokroić w plastry, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie z oliwek i na maśle podsmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą miękkie dodać wołowinę i podsmażać aż stanie się mocno brązowo. Dolać wino i mieszać do wyparowania. Dodać passate i połowę bulionu. Dusić na małym ogniu przez 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dolać mleka i gotować do zgęstnienia się sosu. Przyprawić solą i pieprzem.

Makaron penne Arc Pol ugotować al dente. Jajka ugotować na twardo. Prosciutto pokroić drobno. makaron wymieszać w sosem, parmezanem oraz pokrojoną w kostkę 1 kulką mozarelli. Do naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę makaronu. Na to układamy pokrojone w plastry jajka, prosciutto. Na wędlinę drugą część makaronu. Posypać startą mozarellą.

Zapiekać przez 30 minut do zarumieniania się dania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.