listopada 24, 2019

SERNICZKI CZAPKI MIKOŁAJA

Idą Święta a u mnie całkowity brak czasu na cokolwiek. Nie mam czasu nawet przygotować potraw na bloga.

Spięłam się więc i przygotowałam cynamonowe serniczki ukształtowane na czapeczki Mikołaja. Wierzch jest czekoladowy a środek pachnie przyprawami korzennymi
Składniki:
SPÓD
70 g masła
45 g cukru
30 g płatków owsianych
45 g zblanszowanych migdałów
70 g mąki pszennej
MASA
5 listków żelatyny
1 1/5 szkl śmietanki kremówki
3 żółtka
1 białko
180 g cukru kokosowego
200 g serka kremowego
10 g cynamonu
GLAZURA LUSTRZANA
 350 g białej czekolady
150 ml wody
300 g cukru
200 ml mleka skondensowanego
20 g żelatyny
czerwony barwnik

Bita śmietana 
cukier puder

Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku.

Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką ubić na puszystą masę. Żółtka zmiksować z cukrem i serkiem. Ubite białko ze śmietanką dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
półmisek PORTO Ambition
Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Dodać cynamon. Wymieszać. Przelać do foremek o kształcie półkola. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic z ogna i dodać posiekaną czekoladę, żelatynę oraz barwnik. Wymieszać. Jak czekolada rozpuści się to zblendować. Przelać przez sitko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zostawić aż temperatura spadnie do ok 30-34 st C

Zmrożone serniczki wyjąć z zamrażalki. Od razu polewać glazurą lustrzaną. Ubić ze śmietanki 36% bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru. Udekorować ciasto. Podawać jak serniczki odmrożą się.

Zapraszam na stronę Ambition

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.