listopada 25, 2019

FRANCUSKIE MISECZKI SMAKU

Idealna w smaku. Idealna na imprezy i na jesienną kolację sałatka w miseczkach z cista francuskiego. Do miseczek można dodać to co lubimy więc za każdym razem odkrywacie inny smak.

Tym razem sałatka z dynią, burakiem, brukselką i kiełbaskami frankfurterkami Morliny.

Składniki:
1 kg dyni hokaido
1/2 kg brukselki
2 sztuki buraka
2 kiełbaski Franki Morliny
rukola
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
pesto z suszonych pomisorów
1 op. ciasta francuskiego
czarnuszka
jajko

Formy na tartaletki smarować masłem od zewnętrznej strony. Każdą formę wyłożyć ciastem francuskim (z zewnątrz), posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C

Dynię pokroić w kostkę, posolić, skropić oliwą i piec w nagrzanym piekarniku do momentu aż zacznie się krystalizować.
Buraki  umyć, wysuszyć, owinąć folią aluminiową i piec godzinę aż będą miękkie. Po tym czasie obrać, pokroić w kostkę.
Brukselkę pokroić na ćwiartki odcinając twardą końcówkę. Posolić. popierzyć i skropić oliwa  z oliwek. Piec przez 30 minut aż skarmelizuje się.
Franki Morliny pokroić w plastry. Przyprawić i i piec 10 minut w nagrzanym piekarniku
 Dna miseczek smarujemy cienką warstwą pesto z suszonych pomidorów a następnie rukolę i upieczone warzywa wraz z Frankami Morliny.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.