listopada 26, 2019

EGGNOG

Eggnog to świąteczny napój na bazie jaj. Idealny dla osób, które lubią... mleko w tubce. Zazwyczaj przygotowuje się go na bazie surowych jaj jednak ja tym razem postanowiłam temperować masę z jajkami.
Składniki:
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 laska wanilii
gałka muszkatołowa
szczypta cynamonu w proszku
1 laska cynamonu
2 szklanki mleka
rum

Ubijać jajka z cukrem do momentu aż cukier rozpuści się. Wanilię przekroić na pół, wyłuskać ziarenka z laski. Mleko wraz z wanilią wraz z przyprawami podgrzać. Doprowadzić do wrzenia, ale nie żeby wykipiało.
Do masy jajecznej dodać po trochu gorącego mleka cały czas energicznie mieszając. Do momentu kiedy mleko nie zahartuje się dodać po 1 łyżce mleka, a potem można dolewać go trochę więcej.
Po dolaniu całego mleka do masy jajecznej podgrzać wszystko do ok 70 st C aż zacznie wrzeć. Wstawić do lodówki. Przed podaniem dodajemy odrobinę rumu. Wierzch posypujemy gałką muszkatołową.

Do przygotowania dania przyda się rękawica ze strony Ambition 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.