kwietnia 05, 2020

TIRAMISU W JAJKACH

Idą święta ale wcale o nich za bardzo nie myślimy. To będą inne święta niż poprzednie. Nie będzie spotkań rodzinnych, nie będzie gwaru dzieci i rozmów o... polityce. 

Z tych nudów pobawiłam się w kuchni i przygotowałam tiramisu w wersji wielkanocnej czyli... tiramisu w czekoladowych jajkach.

Składniki:
JAJKA CZEKOLADOWE:
1 tabliczka czekolady
skorupki po 5 jajkach
 TIRAMISU:
1 op serka mascarpone
3 duże jajka
50 g cukru
90 ml amaretto
szczypta soli

Przygotowujemy skorupki do jajek: W górnej części jajek wywiercić dziurki tak aby można było tą dziurką nakładać masę. Jajka osuszyć dokładnie.

Przygotowujemy jajka czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Czekoladę wylewamy do jajek tak aby otulała ich brzegi. Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Przygotowujemy tiramisu: Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać mascarpone i utrzeć do połączenia się składników. Dolać likier i wymieszać. Dodawać stopniowo białko i delikatnie mieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
Masę przełożyć do jajek. Schłodzić w lodówce 3 godziny.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.