kwietnia 17, 2020

WAFLE MLECZNO-KAKAOWE

Te wafelki to smak mojego dzieciństwa. Słodycz, które każde dziecko pokocha. Lekko chrupkie wafle sprawiają, że dzień będzie idealny.
Składniki:
400 g masła
300 g mleka w proszku
140 ml mleka
120 g cukru
2 łyżki kakao
1 op. wafli suchych

Mleko z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać do masła po 2 łyżki mleka z cukrem. Gdy masa będzie gładka dodawać mleko w proszku i miksować na mniejszych obrotach. Podzielić masę na 2 części. do jednej dodać kakao i wymieszać dokładnie. 

1 wafel położyć na desce do krojenia. Wyłożyć masę kakaową na wafel. Wyrównać. Przykryć drugim waflem. Wyłożyć mleczną masę i wyrównać. Przykryć kolejnym waflem i wyłożyć masę kakaową. Przykryć waflem. Obciążyć wafle deską do krojenia i wstaw do lodówki na 2-3 godziny aż masa stężeje. 

Idealnie pasują do filiżanki kawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.