maja 04, 2020

CHAŁKA Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Chałka to smak dzieciństwa. Pamiętam jak chałkę popijałam gorącym kakao. Puszysta, i miękka w środku. Idealna.
Ja proponuje wersję z dżemem.

Składniki:
3 I 1/4 szkl mąki
1 jajko duże
60 g cukru
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru waniliowego
20 g drożdży
1 słoik dżemu truskawkowego
dodatkowo:
2 łyżki mleka
1 roztrzepane jajko
mak
W letnim mleku, 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki rozpuścić drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Po tym czasie Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników (poza dżemem). Ugnieść. Dodać roztopione masło. 
 
Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformować kulkę z ciasta. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny.
 
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każ część rozwałkować i na każdej części wyłożyć porcję dżemu. Zawinąć tak aby powstały 4 rulony. Uformować z powstałych rulonów chałkę. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować chałkę. Posypać makiem.
Piec w temp 175 st przez ok 35 minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.