maja 05, 2020

POMIDOROWE CAPPUCCINO

Jest to zupa pomidorowa a dokładnie zupa krem z pomidorów z dodatkiem oregano. Na wierzchu zamiast zagotowanej w zupie śmietany jest śmietankowa pianka.. Najlepiej wygląda podana w szklankach.

Składniki:
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 puszka pomidorów w puszce
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
pieprz
sos sojowy (zamiast soli)
1/2 szkl. śmietany

Szalotkę pokroić. Czosnek posiekać. Zeszklić na rozgrzanej oliwie w garnku.  Zalać bulionem. Dodać koncentrat i pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawić cukrem, oregano i papryką.  Gotować 15 minut.

Zmiksować. Przyprawić pieprzem oraz sosem sojowym lub solą. Zupę przelać do szklanek. Na wierzch dodać śmietankową piankę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.