Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Podstawą jest ciasto do pizzy. Nie ma jednak sosu ani sera. Ta wersja to focaccia inspirowana kwiatami i wiosną.

3 szkl. mąki pszennej
1 op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 szklanki cieplej wody
6 łyżek oliwy
łyżeczka soli
1 łyżeczka vegeta natur z koperkiem

pomidorki
1 czerwona cebula
kilka oliwek
kawałek zielonego pomidora
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz

Po tym czasie wyrobić przez 3 minuty ciasto. Blachę wysmarować oliwą. Piekarnik nagrzać do 250 st C. Ciasto rozciągnąć na ok 30 cm długości. Wierzch smarujemy oliwą. Na ciasto wyłożyć koperek, szczypiorek oraz pokrojone warzywa tak aby tworzyły bukiet kwiatów. Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Wierzch smarujemy oliwą.
Piec w temp 250 st C przez ok 15 minut.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.