maja 12, 2020

CHLEBKI JAJECZNE LEKKIE JAK CHMURKA

Chlebek chmurka to rodzaj lekkiego i puszystego pieczywa bez dodatku mąki, zakwasu czy drożdży. Składniki wykorzystane do przepisu są tak podstawowe, że każdy znajdzie je w lodówce. 

Idealnie sprawdzą się zarówno na słodko jak i słono. 

Składniki:
4 jajka
4 łyżki serka śmietankowego
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nasmaruj oliwą. Piekarnik nagrzać do 150 st C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z serkiem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Białko ubić z solą na sztywną pianę. Pianę połączyć z masą serową i delikatnie wymieszać.

Łyżką nakładać porcję ciasta na nagrzaną blachę. Piec 15-20 min w temp 150 st C. do uzyskania złotego koloru. Po wyłączeniu piekarnika zostawić na 3 minuty na blasze. Delikatnie zdjąć chlebki z blachy.
 

Podawać z masłem czosnkowym, szynką lub serem. Można również do ciasta dodać ulubione zioła czy czarnuszkę. Wtedy pominąć należy cukier.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.