maja 11, 2020

PIEGUSKI DOMOWEJ ROBOTY

Ciasteczka ani wyglądem ani smakiem nie odbiegają od tych sklepowych. Pieguski to kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady, orzechów czy rodzynek. Możemy dodać to co lubimy. Jako, że u nas rodzynek nie lubią wszyscy - zrobiłam w wersji z czekoladą. Jest to szybki sposób aby zaspokoić głód na coś słodkiego.
Składniki:
150 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 g masła
30 g miodu
1 jajko
100 g czekoladowych kropelek lub gorzkiej czekolady

Masło, miód, jajko zmiksować. Mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać ze sobą. Dodać do zmiksowanej masy. Zagnieść ciasto. Jeżeli macie czekoladę to pokroić na małe cząstki i dodać do ciasta. Jeżeli macie kropelki z czekolady to wystarczy dodać je do ciasta. Wymieszać.

Ciasto owinąć w folię. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować małe kulki i spłaszczać je delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 10-12 minut w temp. 180 st C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.