W tym roku ciężko będzie z podróżami a tęsknię za tureckimi, greckimi czy egipskimi słodyczami. Najpopularniejszym deserem w tamtych stronach jest... baklava. Słodki deser z ciasta filo z dodatkiem orzechów i miodu. Przygotowałam więc coś wyjątkowego. Ulubione ciasto męża połączyłam ze smakami kuchni bałkańskiej i tureckiej.
Składniki:
CIASTO:
500 g sera wiaderkowego
250 g jogurtu greckiego
3/4 szkl. cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
szczypta soli
3 jajka
150 g masła kremu orzechowego
DODATKOWO:
10 płatów ciasta filo
5 łyżek oliwy Gallo Classico
garść siekanych orzechów pistacjowych i laskowych
garść siekanych orzechów pistacjowych i laskowych


Piec sernik w 160 st C przez ok 100 minut (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Posypać wierzch ciasta pozostałymi posiekanymi orzechami. Na noc zostawić w lodówce.
Baklavę uwielbiam! W Grecji się tym strasznie objadałam
OdpowiedzUsuńRównież przepadam za Baklavą, jednak sama nigdy nie próbowałam z nią swoich sił. Może w Twoim przepisie mi się uda :))
OdpowiedzUsuńGłupio się przyznać, ale nigdy nie jadłam Baklavy
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Baklavę. Zapisuje przepis i spróbuje swoich sił w najbliższym czasie. Mam nadzieje, że mi się uda!
OdpowiedzUsuńO Baklavie słyszałam bardzo wiele dużego, natomiast nigdy nie próbowałam jej wykonać. Zapiszę sobie przepis na przyszłość.
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie. Nie słyszałam jeszcze o takim cieście
OdpowiedzUsuńOnline Casino Malaysia (10CRK) - 2021 Profile and Bonuses
OdpowiedzUsuńOnline Casino Malaysia | 10CRK Bonus, kadangpintar 100 Free Spins, no deposit bonus, free spins & bonus offers from leading Casino Malaysia | 10CRK Casino Malaysia | 10CRK Casino Malaysia | 10CRK Casino Malaysia | 10CRK Casino