czerwca 24, 2020

BAKLAVA CHEESECAKE CZYLI SERNIK W CIEŚCIE FILO

W tym roku ciężko będzie z podróżami a tęsknię za tureckimi, greckimi czy egipskimi słodyczami. Najpopularniejszym deserem w tamtych stronach jest... baklava. Słodki deser z ciasta filo z dodatkiem orzechów i miodu. Przygotowałam więc coś wyjątkowego. Ulubione ciasto męża połączyłam ze smakami kuchni bałkańskiej i tureckiej.
Sernik wyszedł kremowy i puszysty.

Składniki:
CIASTO:
500 g sera wiaderkowego
250 g jogurtu greckiego
3/4 szkl. cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
szczypta soli
3 jajka
150 g masła kremu orzechowego
DODATKOWO:
10 płatów ciasta filo
5 łyżek oliwy Gallo Classico
garść siekanych orzechów pistacjowych i laskowych



Przygotować masę serową: Jajka zmiksować z solą na gładką masę. Dodać ser, jogurt wymieszać. Dodać cukier, sól oraz krem orzechowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Płat ciasta filo natłuścić z obu stron oliwą i złożyć na pół. Wyłożyć na dno tortownicy tak aby rogi ciasta filo wystawały ponad tortownicę. Powtórzyć czynność z pozostałymi płatami ciasta filo. Na ciasto filo wysypać 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych i pistacjowych. Na to wylać masę serową.

Piec sernik w 160 st C przez ok 100 minut (nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia). Posypać wierzch ciasta pozostałymi posiekanymi orzechami. Na noc zostawić w lodówce.



6 komentarzy:

  1. Baklavę uwielbiam! W Grecji się tym strasznie objadałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Również przepadam za Baklavą, jednak sama nigdy nie próbowałam z nią swoich sił. Może w Twoim przepisie mi się uda :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Głupio się przyznać, ale nigdy nie jadłam Baklavy

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Baklavę. Zapisuje przepis i spróbuje swoich sił w najbliższym czasie. Mam nadzieje, że mi się uda!

    OdpowiedzUsuń
  6. O Baklavie słyszałam bardzo wiele dużego, natomiast nigdy nie próbowałam jej wykonać. Zapiszę sobie przepis na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.