lipca 26, 2020

CHŁODNIK OGÓRKOWO-MIĘTOWY Z ŁOSOSIEM

Lato ma to do siebie, że nie chce się stać przy garach ani jeść. Ciężkie dania zostawiamy i delektujemy się lekkimi posiłkami. Taki jest i ten chłodnik. Lekka, orzeźwiająca zupa na bazie buliony, jogurtu greckiego i ogórków.

Składniki:
8 sztuk ogórków gruntowych
1/2 l jogurtu greckiego
1 szklanka schłodzonego bulionu warzywnego
1 op. łososia wędzonego MOWI
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
sól
pieprz



Ogórki zetrzeć na tarce. Posolić i odstawi na 10 minut aż puszczą sok. Ogórki odsączyć z wody. Bulion wymieszać z jogurtem greckim. Dodać posiekany koperek i miętę wraz z ogórkami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut do lodówki aż smaki przegryzą się.

Łososia skropić sokiem z cytryny. Dodać do chłodnika przed podaniem






10 komentarzy:

  1. Innowacyjna wersja. Uwielbiam chłodniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chłodniki to absolutny hit lata. Polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń
  3. O takiej formule chłodnika jeszcze nie słyszałam, ale zapisuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chłodniki, ale o takiej wersji jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio miałam przyjemność testować coś podobnego, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszny, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tego. Jestem ciekawa smaku. Lubię takie wynalazki

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam łososia, chętnie wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. O takiej wersji jeszcze nie słyszałam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.