października 26, 2020

BROWNIE ZE ŚLIWKĄ


Brownie to amerykańskie czekoladowe ciasto. Przygotowuje się je z jajek, cukru, masła, gorzkiej czekolady i niewielkiej ilości mąki. Często dodawane są też orzechy. Ja tym razem postawiłam na brownie ze śliwkami. Ciasto wyszło idealne.

Składniki:

240 g gorzkiej czekolady

140 g masła

100 g mąki

30 g kakao

160 g białego cukru

60 g cukru trzcinowego

4 jajka

ziarenka z 1 laski wanilii

1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

15 śliwek

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka świeżego tymianku

4 łyżki cukru trzcinowego


Przygotowujemy śliwki: Śliwki umyć, pokroić na pół, usunąć pestki. Dodać ocet balsamiczny, cukier trzcinowy, tymianek oraz tymianek. Wymieszać.

Przygotowujemy ciasto:  Masło roztopić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać po tym czasie na gładki krem. Ostudzić. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać czekoladę. Wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, ziarenkami wanilii, solą. Dodac do masy i wymieszać. 

Masę wylać do formy. Na wierzchu poukładać śliwki. Piec w temp. 160 st C przez ok 35 min. Wyjąć i przestudzić.


3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.