listopada 03, 2020

SERNIK Z JAJEM

Sernik tylko na słodko? Nie! Ten jest idealnie puszysty, idealnie marchewkowy. Idealnie smaczny. Wygląda i smakuje nieziemsko. Nada się zarówno na obiad jak i na kolacje. Ten sernik pokochają wszyscy. Delikatna nuta marchewki oraz jajko. Brzmi idealnie, prawda?


Składniki:

CIASTO:

250 g mąki

1/2 łyżeczki soli

12 i 1/2 dag masła

50 g tartego parmezanu

jajko

kilka łyżek wody

FARSZ:

300 g marchewek

150 ml słodkiej śmietanki

sól

pieprz

cukier

3 łyżki tartego parmezanu

250 g twarogu trzykrotnie zmielonego

4 jajka

szczypta gałki muszkatołowej

3  łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu

5 jajek ugotowanych na twardo

szczypiorek posiekany


 
Przygotowujemy ciasto: Spód do tarty smarujemy masłem. Mąkę, sól, zimne masło utrzeć na gruby piasek. Dodać parmezan, jajko. Ugnieść. Dolewać wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie nadawało się do wałkowania. Ciasto wałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie wysypać na tartę fasolę i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st C przez 20 minut. 


Przygotowujemy farsz: Marchewki ugotować do miękkości z dodatkiem cukru. Zblendować marchewkę. Dodać śmietankę, parmezan, twaróg, jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową.  Wylać masę na podpieczony spód. Piec przez 40 minut w temp. 180 st C. Wystudzić.


Majonez wymieszać z jogurtem. Posmarować sernik.  Dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo oraz posypać szczypiorkiem.



3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.