listopada 12, 2020

TORT NALEŚNIKOWY PODWÓJNIE CZEKOLADOWY

Naleśniki jadamy pod różna postacią. Na słodko, na słono. Te klasyczne a także amerykańskie czy japońskie. Tym razem jest to tort naleśnikowy dla osób dorosłych ponieważ jest w nich likier. Można go oczywiście ominąć i przygotować dla dzieci taki torcik.

Składniki:

NALEŚNIKI:

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
likier słony karmel
2 łyżki kakao
DODATKOWO:
ganache czekoladowe
śliwki
posiekane orzechy włoskie
czekoladki
 
Przygotowujemy naleśniki: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli mieszamy na gładką masę. dzielimy masę na 2 części. do jednej dodajemy likier a do drugiej kakao.
 
Smażymy naleśniki. Po wystudzeniu przekładamy naleśniki ganache czekoladowym i orzechami tak aby postał torcik. Na wierzchu wykładamy ganache czekoladowe oraz śliwki, orzechy oraz czekoladki

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy komentarz.