listopada 19, 2013

BABECZKI KOPIEC KRETA

Dzisiaj w piekarniku babeczki kopiec kreta

Składniki:
1/2 kostki masła 
Szklanka cukru 
 2 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2  łyżki  kakao   
½ szklanki wody
1/2 śmietany kremówki
2 fixy do śmietany 
3 łyżki cukru pudru 
1 tabliczka czekolady 
pół pomarańczy       


Masło, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do złączenia się składników. W czasie podgrzewania mieszamy składniki.  Studzimy masę. Dodajemy żółtka. Mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. 
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.  Ciasto wykłądamy do foremek i pieczemy ok 15 min w temp. 180 stopni
Po upieczeniu czekamy aż babeczki wystygną i wydrążamy ze środka ciasto (niech zostanie ok 0,5 cm ciasta na brzegach. Wydrążone ciasto kruszymy. 

Masa: Czekoladę ścieramy na tarce. Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem. Dodajemy startą czekoladę. 

Na dnie babeczek wykładamy pokrojoną w kostkę pomarańczę. Następnie wypełniamy babeczki kremem i posypujemy skruszonym ciastem. Wkładamy do lodówki na ok 6 godzin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz