marca 16, 2014

CHLEB BIAŁY ZWYCZAJNY

Kochani,

dziś przepis na chleb biały. Chleb wychodzi wyjątkowo kruchy i pyszny. Naprawdę każdy jest w stanie go zrobić :)

Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody


Wymieszać mąkę z solą. Dodać masło, a następnie drożdże i cukier. Na samym końcu dodajemy mleko i wodę. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie klejące się do rąk. Powierzchnia na jakiej wyrabiamy ciasto powinna być delikatnie pokryta mąką. Nie dodawać więcej mąki bo ciasto nie wyjdzie :)

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 60 minut. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, formujemy bochenek i wkładamy do piekarnika. Przykrywamy i zostawiamy po ścierką ok 30 minut.

Pieczemy chleb w 230 stopniach przez 10 minut a następnie w 200 stopniach przez 25 minut. Jak chleb będzie miał kolor złocisty wyjmujemy i gotowe :)

Kilka osób już robiło ten chleb i każdemu wyszedł. Naprawdę polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz