marca 15, 2014

DESER CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY

Witam,
dziś czekoladowo-pomarańczowo :)
Składniki:
  • 2 sztuki pomarańcza duża (ew. 5 sztuk mandarynek)
  • 1 sztuka Czekolada tabliczka
  • 0,5 szklanka śmietana kremowa 30%
  • mleko

Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki.
Skórkę z pomarańczy kroimy w paski 0,5 cm

Czekoladę rozpuszczamy w małym garnku na małym ogniu z odrobiną mleka. Musimy mieszać czekoladę żeby nie przypaliła się. Pomału dolewamy śmietanę i szczyptę cynamonu (można też nie dodawać przyprawy lub dodać inną np chilli). Gdy czekolada rozpuści się to zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę wystygnie. Następnie moczymy paski skórki pomarańczy w czekoladzie i układamy naokoło talerza. przelewamy czekoladę do miseczki i dajemy wokół niej pomarańcze (można wymienić pomarańcze na inny owoc wedle upodobania)

Smacznego

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz.