marca 09, 2014

CIASTECZKA BALETKI

Kilka dni temu postanowiłam powrócić do czasów... mojego dzieciństwa. Upiekłam wszystkim dobrze znane ciasteczka deserowe zwanymi baletki

Składniki:
3 jajka
80 gr. cukru
75 gr. mąki
mak
marmolada

Przygotowanie:
Ubijamy piane na sztywno (obowiązkowo!). Dodawać łyżka po łyżce cukier i mąkę. Miksować. Na koniec dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką. Na blasze wyłożonej papierem tworzymy okrągłe krążki. Posypujemy makiem. Pieczemy w temperaturze 180 st przez ok 10 min

Jak ciastka wystygną nakładamy na jedną część marmoladę i nakładamy drugą część ciasteczka

Uwaga: Jeżeli starczy Wam ciasta na 2 blachy to pieczcie wszystko razem. Ciasto nie może stać bo się rozleje :)

Prawda, że banalnie proste?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz