kwietnia 04, 2014

GRUFEE CZYLI TARTA GRUSZKOWO-BANANOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Grufee czyli gruszki zatopione w karmelowym morzu na cieście kruchym. Na wierzchu bita śmietana z białą czekoladą i orzechami. 

Ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

karmel:
125g cukru250 ml śmietanki 30%
farsz do tarty:
4 gruszki250 ml śmietany 30%
1 tabliczka czekolady

Mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i siekamy wraz z mąką. Na czubku mąki z masłem  robimy dołek i dodajemy mokre składniki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 min
Pieczemy w 180 st przez ok 20 minut. PO wyjęciu ciasto musi ostygnąć.

125 g cukru podgrzewamy w rondelku do uzyskania brązowej struktury.dolewamy 250 ml śmietany. Jak się zagotuje zdjąć z ognia i poczekać aż zgęstnieje
Na ciasto układamy pokrojone w kostkę gruszki. Zalewamy je karmelem. Na gęsty karmel wlewamy. Ubijamy bitą śmietanę ze śmietanki. Na bitą śmietanę układamy banany pokrojone w krążki. Na tarce ścieramy czekoladę do posypania tarty.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz