października 29, 2014

MELBA INACZEJ

Dziś wariacja na temat deseru o nazwie melba. Do deseru nie użyłam jednak lodów a newella. Sama jestem zaskoczona że wyszło to takie pyszne :)

Składniki:
2 brzoskwinie
1 opakowanie newella klasyczna
500 g malin
100 g cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nacinamy skórkę brzoskwini i zanurzamy ją we wrzątku i czekamy aż skórka się zeszkli. Wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę. Brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestkę.

Zagotować 250 ml wody z cukrem do rozpuszczenia. Wkładamy brzoskwinię i gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. Odsączamy brzoskwinię i suszymy.

Maliny blendujemy z sokiem z cytryny, 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym.

Na talerz wlewamy sos na to kładziemy brzoskwinię. Na brzoskwinię układamy pokrojoną w kostkę newella i polewamy sosem malinowym. Gotowe

Smacznego

3 komentarze:

  1. O zjadłabym! narobiłaś mi smaku! :D
    http://magiclovv.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. dość długo szukałam inspiracji na potrawę i powiem że mi osobiście smakuje. Mam kolejne pomysły na dania z tym produktem. Jedyny minus to taki, że jest kiepsko dostępna narazie

    OdpowiedzUsuń