października 31, 2014

VOL-AU-VENT OWOCOWO-CZEKOLADOWE Z NEWELLĄ

Dziś kolejna wariacja. Znacie francuską przekąskę vol-au-vent? Są to tak zwane francuskie garnuszki z serkiem i łososiem. Ja dziś zaproponuję Wam garnuszki wypełnione owocami, czekoladą i newellą :)

Dzisiaj coś co lubię najbardziej: babeczki z nutą czekolady
500 g owoców (maliny, wiśnie, truskawki, jagody)
1/2 op. newella klasyczna
1/3 czekolady gorzkiej
1 op. ciasta francuskiego
kilka biszkoptów
1 jajko


Ciasto francuskie rozwałkować na grubość 2 mm. Wyciąć kółka, a w 2/3 z nich obręcze o średnicy mniejszej o ok. centymetr. Każde pełne kółko posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na nim po dwa pierścienie. Na ciasto francuskie układamy po 1 biszkopcie okrągłym.Owoce mieszamy ze startą czekoladą i pokruszoną newellą. Wkładamy owoce z czekoladą do formy.



Pieczemy ok 15 min w temp. 200 st C.

2 komentarze:

  1. o świetny pomysł, chętnie wykorzystam, chyba mam trochę ciasta francuskiego w zapasie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.