listopada 01, 2014

TARTA MIGDAŁOWA Z OWOCAMI POD BIAŁYM KAPTUREM Z BITEJ ŚMIETANY

Zapraszam Was na dobrą tartę migdałową :)

  • masło 100 g
  • mąka 150 g
  • jajko 1 sztuka
  • migdały siekane 100 g
  • cukier 50 g
  • mąka ziemniaczana 35 g
  • maliny 400 g
  • jagody 400 g
  • śmietana kremówka 300 ml
  • śmietana kwaśna 200 ml
  • sok z wiśni 300 ml
  • czekolada gorzka 50 g
  • cukier waniliowy 2 op 
    mąkę, zmielone migdały, 50 g cukru, pokrojone w kosteczkę masło i jajko zagniatamy na kruche ciasto. Robimy z ciasta kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie trzeba go rozwałkować, wyłożyć formę do ciasta, posypać migdały. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni. (ciasto kruche dobrze piec posypane grochem bo wtedy nie zniknie nam kształt).

    Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 6 łyżkami soku. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia z 2 łyżkami cukru. Wlać rozdrobnioną mąkę z sokiem i mieszając gotujemy przez ok 1 minutę. Do ostudzonej masy wsypujemy pokrojone maliny i jagody. Mieszamy, przekładamy na tartę i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.

    Czekoladę posiekać. Włożyć do garnka razem z 50 gr kremówki i 1 łyżeczką masła. Roztopić w rondelku.
    Kwaśną śmietanę ucieramy mikserem Kasia wraz z cukrem waniliowym. 250 g kremówki ubijamy i dodajemy do utartej śmietany.
    Krem wykładamy na ciasto polewamy czekoladą. 
    Smacznego 

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz.