Zapraszam Was na dobrą tartę migdałową :)
-
masło 100 g
-
mąka 150 g
-
jajko 1 sztuka
-
migdały siekane 100 g
-
cukier 50 g
-
mąka ziemniaczana 35 g
-
maliny 400 g
-
jagody 400 g
-
śmietana kremówka 300 ml
-
śmietana kwaśna 200 ml
-
sok z wiśni 300 ml
-
czekolada gorzka 50 g
-
cukier waniliowy 2 opmąkę, zmielone migdały, 50 g cukru, pokrojone w kosteczkę masło i jajko zagniatamy na kruche ciasto. Robimy z ciasta kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie trzeba go rozwałkować, wyłożyć formę do ciasta, posypać migdały. Pieczemy ok 20 min w temp 175 stopni. (ciasto kruche dobrze piec posypane grochem bo wtedy nie zniknie nam kształt).
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 6 łyżkami soku. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia z 2 łyżkami cukru. Wlać rozdrobnioną mąkę z sokiem i mieszając gotujemy przez ok 1 minutę. Do ostudzonej masy wsypujemy pokrojone maliny i jagody. Mieszamy, przekładamy na tartę i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Czekoladę posiekać. Włożyć do garnka razem z 50 gr kremówki i 1 łyżeczką masła. Roztopić w rondelku.
Kwaśną śmietanę ucieramy mikserem Kasia wraz z cukrem waniliowym. 250 g kremówki ubijamy i dodajemy do utartej śmietany.
Krem wykładamy na ciasto polewamy czekoladą.Smacznego
wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńile pysznych smaków w jednym cieście:)
OdpowiedzUsuńwszystko to co lubimy :)
OdpowiedzUsuń