Jest niedziela więc możemy pozwolić sobie na przygotowanie łatwych bułeczek. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam to żadne inne mi już tak nie smakowały jak te :D
10 g drożdży suchych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko
wodę podgrzać. wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i miodem. dodać drożdże i wymieszać. odstawić.
Do misko przesiać mąkę, sól. wymieszać. dodać jajko, olej i resztę jogurtu. dodać
odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut.
Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta pasek o szerokości 8 cm i długości ok 60 cm. kroimy na równe prostokąty. przykrywamy i zostawiamy na 30 min.
wkładmay do nagrzanego piekarnika i w temp 200 st pieczemy przez 20 min
10 g drożdży suchych
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej, typ 550
1 jajko
wodę podgrzać. wymieszać z 2 łyżkami jogurtu i miodem. dodać drożdże i wymieszać. odstawić.
Do misko przesiać mąkę, sól. wymieszać. dodać jajko, olej i resztę jogurtu. dodać
bułeczki przed upieczeniem |
odczyn drożdżowy i ugnieść. Przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 40 minut.
Jak ciasto podwoi swoją objętość ugniatamy jeszcze kilka razy i formujemy z ciasta pasek o szerokości 8 cm i długości ok 60 cm. kroimy na równe prostokąty. przykrywamy i zostawiamy na 30 min.
wkładmay do nagrzanego piekarnika i w temp 200 st pieczemy przez 20 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz.