kwietnia 24, 2016

GRILLOWANA PIZZA ZE SZPARAGAMI I OLEJEM RZEPAKOWYM

Sezon grillowany tuż tuż. Co powiecie na pizze z grilla?

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • 4 gram drożdży w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 słoiczek ajvaru 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pomidorki
  • szparagi zielone
  • ser (u mnie pokrojony w kostkę z suszonymi pomidorami)
  • 2 pęty kiełbasy
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól i cukier mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy. Dolewamy drożdże z wodą. Mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie Ugniatamy ciasto do powstania jednolitej konsystencji.

Ciasto rozwałkowujemy i układamy go na kamień do pizzy.  Smarujemy ciasto ajvarem i posypujemy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Pieczemy pizze ok 15 minut pod zamkniętym grillem.

Szparagi blanszujemy i kroimy w mniejsze części. Pomidorki kroimy na pół. Jajka kroimy w plastry.

Szparagi mieszamy z pomidorkami, jajkiem i serem.

http://pokochajolejrzepakowy.eu/resources/logo-pokochaj-olej-rzepakowy.jpgNa podgrillowaną pizze układamy warzywa z jajkiem i serem. Grillujemy jeszcze ok 10
minut

Pizzę podajemy z ulubionym sosem. U nas był to sos holenderski z dodatkiem chilli :)

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego używamy go do wszystkiego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz