października 21, 2016

TAJSKIE SMAŻONE LODY KOKOSOWE

Przepis i potrawa jest przygotowana na konkurs organizowany przez House of Asia

Składniki:

  • 1 kg - lody
  • 100 g - posiekane orzechy laskowe
  • 100 g - wiórki kokosowe
  • 5 szt. - herbatniki
  • 2 łyżki mleka kokosowego w proszku House of Asia
  • 2 szt. - JAJKA 
opcjonalnie: sos śliwkowo-czekoladowy
sezam


Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4 cm u układamy na blasze. Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Ubijamy piane z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

W drugiej miseczce mieszamy posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe, herbatniki oraz mleko kokosowe w proszku. Obtaczamy każdą kulkę w jajku a następnie w orzechach laskowych wymieszanych z wiórkami kokosowymi, herbatnikami i mleku kokosowym.

Ściskamy kulki tak żeby porządnie obtoczyć lody. Wkładamy do zamrażalki na ok 40 minut.

Po tym czasie powtarzamy czynność i obtaczamy lody w jajku i orzechach z wiórkami, herbatnikami i mleku kokosowym. Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę.

Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund.

Lody podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym i sezamem (opcjonalnie).

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

4 komentarze: