października 19, 2016

ZUPA KREM Z KASZTANÓW

Dzisiaj jeszcze jeden przepis. Lubicie zupy kremy? Tak. To super. A lubicie kasztany? Jeżeli wasza odpowiedź to tak to ten przepis jest dla Was idealny.

Wszystko można przygotować w garnkach marki #Ambition.

TEN PRZEPIS JEST DLA MNIE WAŻNY PONIEWAŻ Z MĘŻEM CZĘSTO PODRÓŻUJEMY DO FRANCJI. PLAC PIGALLE I PIECZONE KASZTANY TO OBOWIĄZKOWY PUNKT PROGRAMU.

W DOMU STARAM SIĘ ODWZOROWAĆ SMAK FRANCJI, JEGO NUTY, JEGO ATMOSFERĘ. TA ZUPA WKOMPONOWUJE SIĘ IDEALNIE W NASZE GUSTA :)

Aha a pod koniec wpisu, czeka na Was niespodzianka :)

500 g kasztanów
200 ml śmietanki
40 ml kwaśnej śmietanki do dekoracji
100 ml białego wina
200 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 ml wiśniówki
2 gałązki natki pietruszki
40 g masła
przyprawy: sól morska, pieprz czarny



Kasztany myjemy, przecinamy łupiny i pieczemy w 200 st przez ok 15 minut. Zostaw jeszcze później na 3 minuty w wyłączonym piekarniku.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Kasztany obieramy z łupin i kroimy w mniejsze części. Dodaj je do cebuli i podsmażaj do momentu skarmelizowania. Dolej wino i gotuj do momentu wyparowania alkoholu. Zalej wszystko bulionem warzywnym i gotuj ok 20 minut.

Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i wiśniówkę. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy aby smaki się połączyły. Przyprawiamy solą do smaku.


A teraz obiecana niespodzianka. Dla wszystkich czytelników zniżka 10%  na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

Ambition z dbałością

1 komentarz:

  1. Jestem bardzo ciekawa tego smaku! Zapraszam na nowy post, tym razem hummus dyniowy! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/17/dyniowy-hummus/

    OdpowiedzUsuń