lutego 13, 2017

SZAMPAŃSKIE BABECZKI Z LUSETTE W WAFLU

Jest karnawał, jest zabawa. Nie wyobrażam sobie zakończenia karnawału bez dobrego szampana i odrobiny słodyczy.


Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda?

Składniki:

12 wafelków do lodów





CIASTO:
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g cukru 
120 g miękkiego masła,
3 białka,
120 ml szampana
1 wafelek LUSETTE czekoladowy

KREM:
1 śmietanka 36%
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
1 łyżeczka cukru pudru

DEKORACJA:
wafelek LUSETTE zekoladowy


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą.

Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy naprzemiennie szampana i suche składniki.

Wafelek siekamy i dodajemy go do ciasta i mieszamy do połączenia się składników.




Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy go do masy i mieszamy delikatnie aby białko połączyło się z ciastem.

Napełniamy wafelki do lodów ciastem na 2/3 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na sztywno. Dodajemy posiekanego wafelka do bitej śmietany. Krem przekładamy na wystudzone babeczki. Przyozdabiamy babeczki pokrojonym wafelkiem lusette 




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Lusette inspiruje. Więcej na temat wafelków znajdziecie na stronie Lusette


11 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie :) Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda koniecznie muszę wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser dla zakochanych na walentynki.Wyglada naprawdę smacznie i kuszącooo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędnie wygląda i apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na karnawał, wygladają pysznie. Sama muszę spróbować takie przygotować. PS> Piekne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj aż się obśliniłam, musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.