Jest karnawał, jest zabawa. Nie wyobrażam sobie zakończenia karnawału bez dobrego szampana i odrobiny słodyczy.
Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda?
Składniki:
12 wafelków do lodów
CIASTO:
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g cukru
120 g miękkiego masła,
3 białka,
120 ml szampana
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
KREM:
1 śmietanka 36%
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
1 łyżeczka cukru pudru
DEKORACJA:
wafelek LUSETTE zekoladowy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą.
Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy naprzemiennie szampana i suche składniki.
Wafelek siekamy i dodajemy go do ciasta i mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy go do masy i mieszamy delikatnie aby białko połączyło się z ciastem.
Napełniamy wafelki do lodów ciastem na 2/3 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy posiekanego wafelka do bitej śmietany. Krem przekładamy na wystudzone babeczki. Przyozdabiamy babeczki pokrojonym wafelkiem lusette
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Lusette inspiruje. Więcej na temat wafelków znajdziecie na stronie Lusette
Przygotowałam dla Was dzisiaj babeczki z dodatkiem szampana, wafelków Lusette zapieczonych w wafelkach do lodów. Brzmi wspaniale, prawda?
Składniki:
12 wafelków do lodów
CIASTO:
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g cukru
120 g miękkiego masła,
3 białka,
120 ml szampana
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
KREM:
1 śmietanka 36%
1 wafelek LUSETTE czekoladowy
1 łyżeczka cukru pudru
DEKORACJA:
wafelek LUSETTE zekoladowy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą.
Masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy naprzemiennie szampana i suche składniki.
Wafelek siekamy i dodajemy go do ciasta i mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy go do masy i mieszamy delikatnie aby białko połączyło się z ciastem.
Napełniamy wafelki do lodów ciastem na 2/3 wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy posiekanego wafelka do bitej śmietany. Krem przekładamy na wystudzone babeczki. Przyozdabiamy babeczki pokrojonym wafelkiem lusette
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Lusette inspiruje. Więcej na temat wafelków znajdziecie na stronie Lusette
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychota !
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczie wygląda
OdpowiedzUsuńO rany jak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) Chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńMniam, az slinka cieknie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda koniecznie muszę wypróbować <3
OdpowiedzUsuńIdealny deser dla zakochanych na walentynki.Wyglada naprawdę smacznie i kuszącooo :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda i apetycznie
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na karnawał, wygladają pysznie. Sama muszę spróbować takie przygotować. PS> Piekne zdjęcia
OdpowiedzUsuńOj aż się obśliniłam, musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń