Za oknem mało wiosenna pogoda ale ja zapraszam Was na lody jarmużowe.
Jarmuż był doceniany na świecie już od starożytności jednak w Polsce dopiero niedawno staje się popularny.
Jarmuż ma właściwości antynowotworowe, a także wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż wytwarza witaminę A dzięki obecności BETA KAROTENU a ona wpływa pozytywnie na nasze oczy.
Składniki:
250 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
100 g cukru
30 g jarmużu
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Misę do lodów k w którym będziemy robili lody wkładamy do zamrażalki na 24 godziny.
Jarmuż blendujemy razem z cukrem. Do miski wkładamy zimny serek mascarpone a także jogurt grecki i ubijamy przez ok 4 minuty. Dodajemy cukier z jarmużem oraz startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Wkładamy masę do misy i kręcimy lody przez 30 minut. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 6-7 godzin.
Po tym czasie możemy zajadać się pysznymi lodami
Dużo przepisów na lody znajdziecie w książce uczestniczki programu MasterChef
Jarmuż był doceniany na świecie już od starożytności jednak w Polsce dopiero niedawno staje się popularny.
Jarmuż ma właściwości antynowotworowe, a także wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Jarmuż wytwarza witaminę A dzięki obecności BETA KAROTENU a ona wpływa pozytywnie na nasze oczy.
Składniki:
250 g mascarpone
250 g jogurtu greckiego
100 g cukru
30 g jarmużu
pół tabliczki gorzkiej czekolady
Misę do lodów k w którym będziemy robili lody wkładamy do zamrażalki na 24 godziny.
Jarmuż blendujemy razem z cukrem. Do miski wkładamy zimny serek mascarpone a także jogurt grecki i ubijamy przez ok 4 minuty. Dodajemy cukier z jarmużem oraz startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Wkładamy masę do misy i kręcimy lody przez 30 minut. Masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 6-7 godzin.
Po tym czasie możemy zajadać się pysznymi lodami
Dużo przepisów na lody znajdziecie w książce uczestniczki programu MasterChef
Uwielbiam jarmuż, nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić z nim lody. Jak tylko będą cieplejsze dni to wypróbuję
OdpowiedzUsuńWow, nigdy nie spodziewałaby się, że i z jarmużu można stworzyć lody! Ciekawa jestem ich smaku, bo jeśli są z mascarpone to pewnie będą pycha. Wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńaleksandrakaliszan.com/pl
jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów
OdpowiedzUsuńPodobają mi się takie alternatywne lody :)
OdpowiedzUsuń