listopada 11, 2017

ZAKRĘCONE BUŁKI POMIDOROWO-BAZYLIOWE Z PATELNII

Świeże ciepłe bułeczki zawsze wprowadzają dobry nastrój o poranku. A kiedy te bułeczki wyglądają jak zebra to już w ogóle bajka.
 
Za oknem słońce próbuje przebić się przez chmury. Pogoda jedna jest typowo jesienna i deszczowa. Dobrze, ze nie trzeba dziś wychodzić do pracy tylko można usiąść pod kocykiem z kubkiem gorącej kawy i nadrobić zaległości serialowe.




Winiary wyprodukował nowe koncentraty do zup. Są dwa rodzaje smakowe:
Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany do jej ugotowania. Wykorzystałam produkt: POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami WINIARY i przygotowałam śniadaniowe bułki o smaku pomidorowym. Dodatkowo zamiast upiec to usmażyłam ciasto. Smak wyszedł obłędny.


WARSTWA JASNA:
250 g mąki chlebowej
135 ml letniej wody
20 g drożdży
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli

WARSTWA POMIDOROWA:
250 g mąki chlebowej
130 ml letniej wody
szczypta bazylii
20 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/2 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowujemy warstwę jasną:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta.
Ciasto odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce.

Przygotowujemy warstwę pomidorową:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Mąkę, pomidorową-koncentrat z przyprawami WINIARY, bazylię, sól, olej wielkopolski mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i ugniatamy do uzyskania miękkiego ale nie lepkiego ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkiego dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodajemy odrobinę mleka.
Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe i ciemne miejsce.
Ciasto jasne wałkujemy na ok 0,5 cm grubość. To samo robimy z warstwą dyniową. Warstwę pomidorową układamy na warstwę jasną i delikatnie wałkujemy aby dwie warstwy przylepiły się do siebie.
Ciasto rollujemy i tniemy na małe bułeczki (ok 2-3 cm). Zostawiamy bułeczki na 15 minut.
Po tym czasie smażymy nasze bułeczki po ok 7 cm z każdej strony.
Bułki idealnie nadają się do podania ich wraz z pastami warzywnymi lub rybnymi.

Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz