grudnia 20, 2017

CHOINKOWE BABECZKI PANETTONE

Panettone to babka drożdżowa pochodząca z Mediolanu. Wypiekana jest na kształt wysokiej kopuły. Proces jej wypiekania jest dość długi ponieważ w tym czasie babka nabiera puszystej konsystencji. Tradycyjna babka ma w sobie kandyzowaną skórkę pomarańczową cytrynową oraz rodzynki jednak w dzisiejszych czasach rodzynki można zamienić na żurawinę i dodać swoje ulubione suszone owoce. Na pewno musi mieć w sobie mnóstwo bakalii. Ja przygotowałam jej mniejsza wersję czyli babeczki.

Składniki:
BABECZKI:
130 ml letniej wody
100 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
1 łyżka cukru

270 g mąki pszennej
50 g cukru
1 żółtko
80 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

180 g mixu bakalii (figi, skorka pomarańczowa kandyzowana, żurawina suszona)
migdały
1 roztrzepane jajko
4 łyżki słodkiego wina

DEKORACJA:
bita śmietana
wiórki kokosowe
CHOINKI:
paluszki
1 tabliczka białej czekolady
zielony barwnik
kolorowa posypka 

CHOINKI:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kilkoma kroplami barwnika.  Przelewamy do szprycy i Wylewamy rozpuszczoną czekoladę na paluszki tworząc choinkę, posypujemy kulkami cukrowymi. Wkładamy do lodówki do wystygnięcia.

BABECZKI:
Figi kroimy na mniejsze części. Dodajemy do pozostałych bakalii i mieszamy z likierem. Odstawiamy.

Wymieszać mąkę z wodą, cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy do zaczynu drożdżowego cukier, cukier waniliowy, żółtko i mąkę. Wszystko miksujemy dodając miękkie masło małymi partiami.

Gdy ciasto będzie elastyczne i miękkie dodajemy partami bakalie. Dokładnie wyrabiamy ciasto aby bakalie wymieszały się dokładnie z ciastem. 

Ciasto dostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce a następnie na całą noc zostawić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto z lodówki i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu.

Z ciasta formować kulki i wkładać do foremek na muffiny. Odstawić ciasto z foremkach na muffiny na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st C, ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy ok 20 min.

Po wystygnięciu na babeczki dodajemy kapkę bitej śmietany wbijamy choinki i posypujemy wiórkami


#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka


5 komentarzy:

  1. o, panettone w wersji mini :) świąteczne i podzielne :) super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.