grudnia 09, 2017

MINI TORCIK CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWY

Kochani, to mój ostatni wpis przed urlopem. W niedzielę lecę na urlop. Z mężem w tym roku wybraliśmy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Mam nadzieję, że Dubaj mnie zaskoczy pozytywnie, a w Abu Dhabi pałace rzeczywiście robią wrażenie. Chciałabym też spróbować trochę arabskiego jedzenia. Podobno mają wyśmienite ciasta :)

Mam nadzieję tylko, że będą trochę mniej słodkie niż te wszystkie ciasta w Egipcie, Maroko czy Turcji. Uwielbiam większość słodkości, ale lubię jak prócz syropu cukrowego czuć też ciasto.

Wracam 18.12 więc te przygotowania świąteczne mnie trochę ominą. Ale dziś od tak... dla siebie... dla męża przygotowałam mini torcik czekoladowo-żurawinowy. Ciasto jest obłędne. Delikatne, mokre, mocno czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej.




Składniki:
CIASTO:
220 g masła lub margaryny
220 g cukru
220 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
400 g białej czekolady
740 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
340 g żurawiny suszonej

DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku malinowego
2 łyżki wódki

POLEWA:
100 g masła
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka

DEKORACJA:
starta czekolada
posypka

CIASTO: Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku cały czas ubijając. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy. Mieszamy. Następnie dodajemy mąką wraz z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Ubijamy.

Z białek ubijamy pianę na sztywną. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w 180 st. C.

Po wystudzeniu wycinamy mini okręgi, które nasączamy wodą wymieszaną z wódką, sokiem malinowym i sokiem z cytryny.

KREM: Żurawinę miksujemy na mniejsze części. Białą czekoladę rozpuszczamy z 3 łyżkami śmietanki. Dodajemy żurawinę. Mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Bitą śmietanę dodajemy do wystudzonej masy czekoladowej i mieszamy do połączenia się składników.

Na mini blat wykładamy krem żurawinowy a na krem drugi blat. Powtarzamy czynność z kremem i przykrywamy kolejnym blatem. Torcik wykładamy kremem. Brzegi obsypujemy startą czekoladą.

POLEWA: Rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao, cukier puder i mleko i mieszamy (nie gotujemy już).

Wierzch ciasta oblewamy polewą i posypujemy dekoracją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz