grudnia 08, 2017

MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU


Święta za 2 tygodnie ale u mnie w kuchni pomału przygotowujemy się do świąt. Na razie są to testy i przymiarki. 
Przygotowałam więc wczoraj mini torciki białe i delikatne jak śnieg. Ciasta pięknie wyglądają... zimowo... i zachęcają do jedzenia. W smaku przeważa kokosowa nuta, za którą ja z mężem mogłabym się dać pokroić. Biszkopt jest migdałowy.

Mini torciki są przygotowane na konkurs zorganizowany przez durszlak.pl i firmę Beko. Beko jest producentem nowoczesnych sprzętów gospodarstwa domowego. W 2016 r Polacy najchętniej wybierali sprzęty właśnie tej firmy.

Składniki:
BISZKOPT:
7 jajek
1 1/3 szklanki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego)
2 szklanki mąki
1/3 szklanka oleju
5 łyżek gorącej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
likier koksowy


KREM

400 m mleka kokosowego
70 g wiórek kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego
10 łyżek cukru pudru
200 g białej czekolady
750 g mascarpone


DEKORACJA
wiórki kokosowe
dekoracja cukrowa

Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy. Na sam koniec dodajemy wodę wymieszaną z olejem i płatki migdałowe i wymieszać do połączenia się składników.
Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez ok 40 minut. 
Po wystudzeniu wycinamy małe okręgi i nasączamy likierem kokosowym.


KREM: Mleko kokosowe zagotowujemy. Dodajemy wiórki koksowe i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy.

Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem kokosowy i przykrywamy kolejnym mini blatem. Nasze mini torciki i smarujemy go kremem. Obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi. Wierzch babeczek ozdabiamy dekoracją cukrową.


Zapraszam również do obejrzenia filmu, w którym firma #BEKO pokazuje jak sprytnie pokroić ciasto tak aby wyglądało jak #ciastozobrazka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz