stycznia 07, 2018

CYNAMONOWE CHRUSTY Z MAKARONU CZYLI FAWORKOWE WARIACJE

Karnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem. 
Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele też je lubią. A wczoraj wpadli rodzice bo powiedzieli, że Nowy Rok dobrze jest zacząć od wizyty u córki więc przygotowałam pyszne i szybkie faworki... z makaronu. Tak z makaronu... Faworki mają cynamonową nutę. Wyszły pyszne, zwłaszcza kiedy się je świeże prosto z patelni.

Składniki:
1/2 op. makaronu rurek
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
olej

Cukier mieszamy z cynamonem. Makaron gotujemy ale dente. Odcedź. Rozgrzej olej w małym garnku i smaż makaron aż uzyska złoty kolor. Po wyjęciu z oleju obtocz każdy makaron w cukrze z cynamonem.

Podajemy ciepłe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz